Onze Samba

Bij Brapewo leert u een authentieke Braziliaanse Samba spelen.


Een stukje geschiedenis van de samba en het carnaval in Rio de Janairo, Brazilië, mag natuurlijk niet ontbreken op onze website. Leest u meer over het ontstaan van de samba muziek en het befaamde carnaval van Brazilië.

Het woord SAMBA staat oorspronkelijk voor een uit Afrika naar Brazilië meegevoerde kringdans.
De deelnemers staan daarbij trommelend en handen klappend in een cirkel. Eén van de deelnemers komt naar het midden van de cirkel en voert een solo op. Daarna kiest hij of zij iemand uit de kring en raakt deze aan met de buik. Diegene voert dan op zijn of haar beurt weer een solo uit. Zo komen alle deelnemers uit de kring aan de beurt.

 

Het moment van aanraking met de buik,  die ’stoot met de navel’, wordt in Angola Sempa genoemd. In Brazilië heeft de kringdans zijn Braziliaanse naam Samba de Roda gekregen, kortweg Samba.
In de percussie workshop leggen we ons toe op de Batucada stijl van de samba. Batucada betekent letterlijk “alleen slagwerk” . Deze muziekstijl wordt tijdens het carnaval in Brazilië gespeeld door bands, genaamd Bateria’s, bestaande uit 400 tot 600 personen.

Bekijk de onderstaande film om een idee te krijgen van een Bateria uit Rio de Janeiro, Brazilie.

 

Een oefen sessie van een bateria

{youtube}i8TGQ3aKduk{/youtube}